Żur z białą kiełbasą
Składniki (na 4 porcje):
- Żur – ok. 0,5 l
- Biała kiełbasa surowa Ozimek – 250 g
- Włoszczyzna – 1 pęczek
- Suszone grzyby – 5 szt.
- Cebula – 50 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Majeranek – 5 g
- Ziele angielskie – 2-3 szt.
- Liść laurowy – 2 szt.
- Śmietana słodka 36 % – 100 ml
- Jaja – 4 szt
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
-
- Przygotowanie żuru:
Około 100 g mąki żytniej razowej zalać ½ litra gorącej, przygotowanej wody i dobrze wymieszać. Pozostawić w glinianym lub szklanym naczyniu, w temperaturze pokojowej, na kilka dni, aż żur będzie kwaśny i klarowny. Do kiszenia dobrze jest dodać skórkę z razowego pieczywa i troszkę roztartego czosnku. - WAŻNE: Przed użyciem żur należy zamieszać i przecedzić przez sito
- Przygotowanie wywaru:
Włoszczyznę umyć i oczyścić. Jaja gotujemy 1 godzinę w temperaturze 56°C. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. - Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć włoszczyznę, suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, zalać zimną wodą (ok. 1 l) i ugotować wywar, następnie przecedzić. - Do lekko gotującego się wywaru włożyć białą kiełbasę i parzyć ok. 10 minut. Następnie wyjąć ją, ostudzić, obrać i pokroić.
- Do wywaru wlać żur, dodać podsmażoną na maśle cebulę, zmiażdżony czosnek i zagotować. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku tartym chrzanem, solą i pieprzem, a następnie zagotować.
- Na talerz układamy puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, ugotowane suszone grzyby, żółtko oraz podsmażoną kiełbasę, i całość zalewamy żurkiem.
- Przygotowanie żuru:
-
Smacznego!


