Żur z białą kiełbasą

Żur z białą kiełbasą

Składniki (na 4 porcje):

  • Żur – ok. 0,5 l
  • Biała kiełbasa surowa Ozimek – 250 g
  • Włoszczyzna – 1 pęczek
  • Suszone grzyby – 5 szt.
  • Cebula – 50 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Majeranek – 5 g
  • Ziele angielskie – 2-3 szt.
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Śmietana słodka 36 % – 100 ml
  • Jaja – 4 szt
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

      • Przygotowanie żuru:
        Około 100 g mąki żytniej razowej zalać ½ litra gorącej, przygotowanej wody i dobrze wymieszać. Pozostawić w glinianym lub szklanym naczyniu, w temperaturze pokojowej, na kilka dni, aż żur będzie kwaśny i klarowny. Do kiszenia dobrze jest dodać skórkę z razowego pieczywa i troszkę roztartego czosnku.
      •  WAŻNE: Przed użyciem żur należy zamieszać i przecedzić przez sito
      • Przygotowanie wywaru:
        Włoszczyznę umyć i oczyścić. Jaja gotujemy 1 godzinę w temperaturze 56°C. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
      • Sposób przygotowania:
        Do garnka włożyć włoszczyznę, suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, zalać zimną wodą (ok. 1 l) i ugotować wywar, następnie przecedzić.
      • Do lekko gotującego się wywaru włożyć białą kiełbasę i parzyć ok. 10 minut. Następnie wyjąć ją, ostudzić, obrać i pokroić.
      • Do wywaru wlać żur, dodać podsmażoną na maśle cebulę, zmiażdżony czosnek i zagotować. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku tartym chrzanem, solą i pieprzem, a następnie zagotować.
      • Na talerz układamy puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, ugotowane suszone grzyby, żółtko oraz podsmażoną kiełbasę, i całość zalewamy żurkiem.

Smacznego!

Related Posts

Czego szukasz?